Home > LEGFRISSEBB HIREK
XIAO Qian Nagykövet beszéde a kínai újévi alkalmából a magyar sinológusok számára rendezett fogadáson
2013-02-06

Tisztelt Hölgyeim és Uraim, kedves barátaim,

Jó estét kívánok!

Nagy örömömre szolgál, hogy a kínai holdújév alkalmával lehetőség nyílik arra, hogy a magyar sinológusokkal és Kína szakértőkkel találkozhatok. Mindenekelőtt szeretnék üdvözölni mindenkit és kifejezni újévi jó kívánságaimat Önöknek és családjuknak. Jó egészséget és sikerekben gazdag új esztendőt kívánok mindenkinek.

Vendégeink között vannak volt pekingi nagykövetek és diplomaták, a Magyar-Kínai Baráti Társaság vezetői, tekintélyes professzorok és Kína-kutatók, a kormányzat kínai ügyekkel foglalkozó munkatársai, az ország Konfuciusz Intézeteinek és más, Kínával foglalkozó intézmények igazgatói és vezetői, kínai-magyar tolmácsok és fordítók, illetve a nagykövetségünk magyar nyelvtanárnője. Foglalkozásuk különböző, de van egy közös pontjuk: mindnyájan Kínának régi barátai és a kínai-magyar barátság elmélyítésén valamint a kétoldalú kapcsolatok fejlesztésén dolgoznak. Külön köszönetemet fejezem ki a Magyar-Kínai Baráti Társaság mostani és egykori elnökeinek, főtitkárainak és tagjainak, akik nagyban hozzájárultak a két nép közötti barátság elmélyítéséhez. Ezt az alkalmat megragadva szeretnék a kínai kormány nevében köszönetet és tiszteletet kifejezni mind azon barátoknak, akik jelen vannak és akik nem tudtak eljönni.

Magyarország az elsők között ismerte el a Kínai Népköztársaság megalakulását, azóta mély barátságot kötött a két ország. A múlt évszázad 50-es, 60-as éveiben tehetséges kínai és magyar fiatalok mentek tanulni egymás országába és lettek a kínai-magyar barátság követei, köztük Józsa Sándor, Juhász Ottó, Kalmár Éva. Az eltelt több, mint 60 év alatt Kína és Magyarország egymás kölcsönös tiszteletben tartásával, egyenlő bánásmóddal és egymás támogatásával a nemzetközi viharokat kiállva fejlesztették a kétoldalú kapcsolatokat. Különösen az utóbbi években gyakoriak voltak a magas rangú látogatások, a kölcsönös politikai bizalom tovább mélyült. Szélesedett a gazdasági és kereskedelmi együttműködés és 2011-ben a kétoldalú kereskedelem volumene meghaladta a 9.2 milliárd USD-t. A tavalyi évben a nemzetközi pénzügyi válság ellenére ez a szám 8 milliárd USD volt. A magyarországi kínai befektetések összege elérte a 2.5 milliárd USD-t, és további emelkedés várható. Intenzívebbek lettek a két ország közötti kulturális kapcsolatok is. A tavalyi év folyamán sikerült megrendezni a Kínai Filmhét bemutatót, a Pekingi Opera előadását valamint a Nemzetközi Chan Wu Kung Fu Bajnokságot, mely programokat a magyarok örömmel fogadtak. Kínába látogatott egy 50 fős, tehetséges magyar fiatalokból álló küldöttség, egy 100 fős gimnazista csoport és a Chan Wu Szövetség 15 tagja. Szintén 2012-ben Szegeden megalapították az ország 2. Konfuciusz Intézetét. A Kínai Turisztikai Hivatal adatai szerint egyre több kínai turista látogat Magyarországra, ez a szám a tavalyi évben több, mint 60 ezer volt. A két ország közötti, önkormányzati szintű együttműködések is bővültek. Minden évben számos kínai önkormányzati delegáció látogat Magyarországra. Idén áprilisban rendezik meg a II. Kínai-Magyar Testvérvárosi Konferenciát, melyre több kínai tartományi delegáció is érkezik Budapestre. A múltra visszatekintve láthatjuk, hogy a két nép hagyományos barátsága szilárd alapot biztosított a kétoldalú együttműködéseknek. A jövőre nézve mondhatjuk, hogy a két ország kapcsolata perspektivikus. Jelenleg a kínai-magyar kapcsolat új fejezet előtt áll.

Kedves barátaink!

Önök, mint sinológusok és Kína szakértők figyelemmel kísérik országunk fejlődését, ezért én most rövid tájékoztatást szeretnék adni az ország jelenlegi helyzetéről. Tavaly novemberben tartotta a Kínai Kommunista Párt a XVIII. Kongresszusát. Ezen a kongresszuson nemcsak a párt központi vezetését választották meg, hanem felvázolták Kína jövőbeni fejlesztésének tervét is, és leszögezték, hogy az ország továbbra is kitart a „kínai-színezetű” szocializmus, a tudományos fejlődés és a békés fejlődés mellett. Kína tovább mélyíti a reform és nyitás politikáját, és az új fajta iparosítás, informatika és mezőgazdaság modernizálása által 2020-ra megvalósítja a célt: egy szerény-jómódú társadalom építését. Bízunk abban, hogy Kína fejlődése nemcsak a világnak, hanem a kínai-magyar kapcsolatok fejlődésének is új teret biztosít.

Kedves barátaink!

A magyar nép mély benyomást tett népünkre. Lehet, hogy azért is, mert kapcsolatunkat rokoninak érezzük. A magyar nép szorgalmas, bátor, kreatív, a „feltalálók népé”-nek is hívják. Egy Magyarországon dolgozott kínai diplomata azt mondta: „A nagymértékű hozzájárulás, amelyet Magyarország nyújtott az emberiségnek, messzi felülmúlta az ország területét és a lakosságát.” Ezt bizonyítja a magyar közmondás is: Kicsi a bors, de erős. Minden kínai család ismeri Petőfi Sándor költeményeit, Liszt Ferenc zongoraműveit, valamint az ügyes Ludas Matyit. Nagy megtiszteltetés számomra, hogy egy ilyen gyönyörű, csodálatos országban dolgozhatok nagykövetként. Mindent megteszek annak érdekében, hogy a két ország közötti baráti együttműködési partnerség erősödjön. Reményemet szeretném kifejezni az alábbiakban:

- Tartsuk a jó kapcsolatot. Azt mondja egy kínai közmondás: Először idegen vagy, másodszor ismerős, harmadszor barát. A mai fogadáson először találkozunk. Remélem, hogy a jövőben gyakran fogunk találkozni, eszmét cserélni, elmélyíteni a barátságunkat és egymás megismerését. Nagykövetségünk erre minél több alkalmat fog biztosítani.

- Ragadjuk meg a lehetőséget. Kína fejlődése nagy perspektívát biztosít a kínai-magyar kapcsolatoknak.

Remélem, hogy Kína-ismeretük révén fejleszteni tudják karrierjüket és üzleti munkájukat, ezzel is hozzájárulva a két ország közötti kapcsolatok fejlesztéséhez. Ehhez, nagykövetségünk minden segítséget megad.

- Támogassuk tovább a kínai-magyar kapcsolatokat. A magyar közmondás szerint: „Sok kéz, hamar kész”. A kínai-magyar viszonyok fejlődéséhez szükség van a jelenlévők támogatására és részvételére. Remélem, hogy továbbra is jól használják a kínai ismeretüket és hozzájárulnak a kínai-magyar baráti kapcsolatokhoz. A Konfuciusz Intézetek, a Kínai Központ és a Kínai-Magyar Két Tanítási Nyelvű Iskola révén, egyre több olyan embert tudunk nevelni és tanítani, akik a kínai-magyar baráti kapcsolatok fejlesztésén dolgoznak. Erre vonatkozóan szíves tanácsukat és javaslatukat is örömmel veszem. Bízom abban, hogy közös erőfeszítésünkkel a kínai-magyar barátság „Zöld fája” még gyümölcsözőbb lesz.

Emeljük poharunkat

- Kína és Magyarország virágzására,

- a kínai-magyar baráti kapcsolatok tovább fejlesztésére,

- a két nép közötti barátságra.

Boldog és sikerekben gazdag Kígyó évet kívánok!

Egészségükre!

Köszönöm szépen!

Suggest To A Friend
  Print