Home > LEGFRISSEBB HIREK
XIAO Qian Nagykövet beszéde a hivatalba lépése alkalmából rendezett bemutatkozó fogadáson
2013-01-15

Tisztelt Vendégek!

Hölgyeim és Uraim, kedves barátaim!

Jó estét kívánok. Mindenek előtt szeretném üdvözletemet és köszönetemet kifejezni a jelenlétükért.

Először járok most Magyarországon, amely azonban egyáltalán nem ismeretlen számomra. Gyönyörűek a tájak, bölcsek az emberek, akik találmányaikkal elnyerték a világ elismerését és 13-an Nobel díjasok lettek. Itt találták fel a C-vitamint, a Rubik kockát, a golyós tollat és a gyufát. Liszt Ferenc és Petőfi Sándor két olyan világhírű magyarnak a neve, amely majdnem minden kínai családban ismert, hiszen évtizedek óta szerepelnek az irodalmi és történelmi könyveinkben. Ahogy a magyarok mondják: „Kicsi a bors, de erős". Magyarország területi és népességi szempontból nem egy nagy ország, de a méretét messze meghaladva járult hozzá az emberi civilizáció fejlődéséhez.

Hölgyeim és Uraim! Kína és Magyarország 63 évvel ezelőtt létesített diplomáciai kapcsolatot. Az azóta eltelt időszakban, különös tekintettel az utóbbi évekre, a kétoldalú kapcsolatok zökkenőmentesen fejlődtek és nagy eredményeket értek el. A gyakori politikai találkozók következményeként a két ország vezetői megállapodtak a baráti és együttműködési partnerség további fejlesztésében. 2011-ben a kétoldalú kereskedelem volumene elérte a történelmi csúcsot, a 9egész 26 század milliárd USD-t. Európán kívül, Kína Magyarország legnagyobb kereskedelmi partnere és Magyarországon valósult meg a legnagyobb kínai befektetés Közép Európában. A kulturális kapcsolatok is dinamikusan fejlődnek. Ahogy a kollégáimnak szoktam mondani: a kétoldalú kapcsolatokat tekintve, jókor jöttem a jó helyre.

Igaz, hogy csak egy hónapja érkeztem Magyarországra, de már sokan érdeklődtek tőlem Kínáról és Kína jövőbeli fejlődéséről. Szeretnék most rövid tájékoztatást adni a KKP tavaly novemberben megtartott 18. Kongresszusáról, amely nemcsak Kínának, hanem az egész világ számára is, bizonyos mértékig, fontos volt. Ezen a kongresszuson nemcsak a párt központi vezetését választották meg, hanem felvázolták Kína jövőbeni fejlesztésének tervét is. Az üzenet egyértelmű volt: az ország továbbra is kitart a „kínai-szinezetű" szocializmus, a tudományos fejlődés és a békés fejlődés mellett. Kína tovább mélyíti a reform és nyitás politikáját. Célunk, hogy 2020-ra befejezzük szerény-jómódú társadalom építését.

Igaz, hogy a fejlődésben eredményeket értünk el, de tudatában vagyunk annak, hogy nem tudunk anélkül fejlődést elérni, hogy ne vállt vállva vetve, „win-win" alapon működjünk együtt a partnereinkkel. De ez fordítva is igaz: Kína fejlődése jó lehetőséget jelent a világnak. Szeretném ezt pár adattal alátámasztani: csak a 12. Ötéves terv időszakán belül , 2011 és 2015 között, a kínai import volumene meghaladja a 10ezer milliárd USD-t, az ország közvetlen külföldi befektetése több, mint 500 milliárd USD. Meggyőződésünk, hogy a 2020-ra befejezendő szerény-jómódú társadalom építésén keresztül Kína még nagyobb mértékben hozzájárul a világ gazdaságához.

Hölgyeim és Uraim! Kína fejlődése új lehetőséget jelent a kínai-magyar kapcsolatok számára is. Országaink között hagyományos jó barátság áll fenn, a két ország gazdasága kiegészíti egymást, ezért a jövő még ígéretesebb. Mint azt, Áder János köztársasági elnök úrnak tavaly december 3-i megbízólevél átadásom alkalmával elmondtam, új nagykövetként mindent megteszek a kétoldalú együttműködések bővítése és a két nép barátságának elmélyítése érdekében.

Egy másik magyar közmondás szerint: „ A szorgalmas ember nem vár holnapra". Meggyőződésem, hogy ha Kína és Magyarország megragadja az alkalmat és közös erőfeszítéseket tesz, kapcsolatunk még szebb jövőt ígér. Remélem és bízom abban, hogy szoros munka és személyi kapcsolatot tudok Önökkel kialakítani és a jövőbeli munkám során számíthatok az Önök segítségére.

Emeljük poharunkat,

Kína és Magyarország virágzására,

a két nép barátságára,

a jelenlevők egészségére és boldogságára!

Köszönöm szépen!

Suggest To A Friend
  Print