Home > LEGFRISSEBB HIREK
Qi Dayu nagykövet részt vett a Kína-KKE Együttműködési Fórumon
2021-11-29 22:21

2021. november 23-án Qi Dayu nagykövet úr részt vett a Kína -Közép-és Kelet-európai országok együttműködéséről szóló online fórumon a Kínai Népköztársaság Magyarországi Nagykövetsége és a Neumann János Egyetem Eurázsia Központja közös szervezésében, és beszédet mondott. A fórumon dr. Fülöp Tamás, a Neumann János Egyetem rektora, Horváth Levente, az Eurázsiai Központ igazgatója, valamint több mint tíz közép- és kelet-európai ország szakértője és tudósa vett részt.

Qi Dayu nagykövet elmondta, hogy a Kína-KKE együttműködési mechanizmus 9 évvel ezelőtti létrehozása óta mindig ragaszkodott a kiterjedt konzultáció és közös kiépítés, pragmatikusság és kiegyensúlyozottság, nyitottság és befogadás, valamint innováció  elvekhez, és előmozdította az együttműködési koncepciók fejlesztését, az együttműködés területeinek kiterjesztését és az együttműködés eredményeit; az együttműködési platform befolyása tovább növekszik. Idén februárban Xi Jinping kínai elnök házigazdaként résztvett a Kína-KKE Vezetői Csúcstalálkozót, amely a legmagasabb szintű, legnagyobb és legmesszemenőbb magas szintű csúcstalálkozó az összes vezetői találkozó közül, új konszenzusre jutottak, és új lendületet adott és új szakaszát nyitotta meg a Kína-KKE együttműködés minőségi fejlődésének és korszerűsítésének. Xi Jinping kínai elnök és a résztvevő országok vezetői közösen határozták meg a járvány elleni küzdelemben való egység, a pragmatikus együttműködés, az összekapcsolódás, valamint a zöld innováció négy fő együttműködési prioritást, és elfogadták a “2021-es Kína-KKE Beijing-i Együttműködési Cselekvési Tervet”, amely tisztázta az együttműködés következő fázisának irányát és megtervezte az útját.

Qi Dayu nagykövet kiemelte, hogy nemrég a Kínai Kommunista Párt 19. Központi Bizottság hatodik plenáris ülésén elfogadták a “Kínai Kommunista Párt Központi Bizottságának a párt elmúlt 100 évének legfontosabb eredményeiről és történelmi tapasztalatairól szóló határozatát”, amely átfogóan összefoglalta a Kínai Kommunista Párt fő eredményeit és történelmi tapasztalatait az elmúlt száz évben. Az elmúlt években Kína egymás után írt sikertörténeteket a gyors gazdasági és társadalmi fejlődésről, a jóléti társadalom teljeskörű felépítéséről és az új koronavírus járvány elleni sikeres küzdelemről. A Kínai Kommunista Párt azt tűzte ki célul, hogy 1,4 milliárd embernek biztosítson jobb életet, és elnyerte az emberek többségének egyhangú támogatását. Kína továbbra is folytatni fogja a világ más országai felé való nyitás magas szintjének előmozdítását, és kész a világ számára új lehetőségeket nyújtani a saját fejlődésével, amely mindenképpen tágabb teret fog nyitni a Kína-KKE együttműködésnek.

Qi Dayu nagykövet rámutatott arra, hogy a mai világ egy évszázada nem látott jelentős változásokon megy keresztül, és olyan közös kihívásokkal néz szembe, mint az éghajlatváltozás és a világjárvány. A béke, a fejlődés, az együttműködés és a közös nyereség továbbra is a világ összes országának közös elvárása. Xi Jinping elnök ünnepélyesen előterjesztette a Globális Fejlesztési Kezdeményezést, amelynek lényege a fejlődés elsőbbsége, és az emberközpontú szellem.Kína és a közép- és kelet-európai országok a kölcsönösen előnyös együttműködés és közös fejlődés eredeti törekvése alapján határozták meg saját fejlődésüket és népeik jólétét, ragaszkodva ahhoz, hogy ne legyenek politikai feltételek, geostratégiai szándékok, és más szférák befolyása. Kína kész a közép- és kelet-európai országokkal együtt dolgozni, hogy továbbra is előmozdítsa az együttműködési mechanizmus folyamatos fejlesztését és korszerűsítését.

A résztvevő szakértők és tudósok megosztották nézeteiketa Kína-KKE országok kapcsolatairól, a Kína-KKE országok közötti különböző területeken folytatott együttműködésről és a jövőbeli fejlődésről.


Suggest To A Friend
  Print