Home > VIZUM > VIZUM (MAGYAR)
Rövid tájékoztató a kínai vízumokról
2005-04-21

 

A kínai vízumot a kínai vízumügyi illetékes hatóságok állítják ki az országba való belépés, abból kilépés, illetve azon átutazás céljából. A hatóságok a kérelmező személy státuszának (munkahelyén betöltött pozíciójának), a látogatás céljának, illetve útlevele típusának megfelelően kiállíthatnak „Diplomáciai", „Udvariassági", „Szolgálati" vagy „Általános" Vízumot. Az Általános Vízum további nyolc alkategóriára osztható, melyeket egy-egy kínai fonetikus betű jelöl. Ez alapján megkülönböztetünk C, D, F, G, J-1, J-2, L, X és Z típusú vízumokat.

„C" Vízum: Nemzetközi vonatokon, repülőjáratokon és hajókon alkalmazott személyzetnek, illetve kísérő családtagjainak kiállított vízum.

„D" Vízum: Kínában tartósan letelepedni kívánó személy részére kiállított vízum.

„F" Vízum: Olyan személy részére állítják ki, aki hivatalos látogatásra, tanulmányútra, előadás tartás céljából, üzleti célból, tudományos-technológiai és kulturális csereprogramok keretében, rövid távú, felső szintű iskolai tanulmányok folytatása, vagy szakmai gyakorlat végzése céljából látogat Kínába, hat hónapot nem meghaladó időtartamra.

„G" Vízum: Tranzit vízum, melyet olyan személy részére állítanak ki, aki keresztül kíván utazni Kínán.

„J-1" Vízum: Kínába kitelepített külföldi tudósító részére álítják ki.

„J-2" Vízum: Olyan külföldi tudósító részére állítják ki, aki tudósítás céljából rövid idejű látogatásokat kíván tenni Kínába.

„L" Vízum: Olyan személy részére állítják ki, aki turista célból, családlátogatás céljából, vagy más magán jellegű célból látogat Kínába.

„X" Vízum: Olyan személy részére állítják ki, aki közép-, illetve felső szintű iskolai tanulmányok folytatása, vagy szakmai gyakorlat végzése céljából látogat Kínába, hat hónapot meghaladó időtartamra.

„Z" Vízum: Olyan személy részére és családtagjai számára állítják ki, aki munkát kíván vállalni Kínában.

A külföldön működő kínai vízumügyi hatóságok közé tartoznak a kínai nagykövetségek, konzulátusok, illetve más olyan szervek, amelyeket erre a Kínai Népköztársaság Külügyminisztériuma feljogosít. Amennyiben külföldi állampolgár Kína területére kíván belépni, onnan kilépni, vagy át kíván utazni rajta, ehhez kínai vízumot kell igényelnie a fent említett hatóságok valamelyikénél.

Nem szükséges kínai vízum beszerzésére azon személyek számára, akik nemzetközi utasszállító repülőjárattal utaznak át Kínán keresztül, és rendelkeznek a végső uticélt megjelölő érvényes repülőjeggyel, valamint 24 órát nem meghaladó ideig tartózkodnak a tranzitállomáson, anélkül, hogy elhagynák a repülőteret. Ezen vízummentesség alól kivételt tesznek az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság állampolgárai.

Nem szükséges kínai vízum beszerzése a Koreai Köztársaság, az Egyesült Államok, Kanada, Ausztrália, Új-Zéland, Németország, Franciaország, Hollandia, Belgium, Luxemburg, Portugália, Spanyolország, Olaszország, Ausztria és Görögország állampolgárainak abban az esetben, ha a sanghaji Pudong vagy Hongqiao Repülőtéren keresztül átutazik, rendelkezik érvényes útlevéllel, a végső úticél felé tartó járaton érvényes repülőjeggyel, helyfoglalással, szükség esetén oda érvényes vízummal, továbbá a Sanghajban való tartózkodásuk ideje nem haladja meg a 48 órát.

Nem szükséges kínai vízum beszerzése olyan szingapúri, brunei, illetve japán állampolgárok számára, akik hagyományos útlevéllel rendelkeznek, és üzleti, turista látogatás, rokonok és barátok meglátogatása, vagy átutazás céljából utaznak Kínába, ezen felül a kínai tartózkodásuk nem haladja meg a 15 napot.

A vízumigénylés menete

A Kínai Nagykövetség Vízum Osztálya vízum-, útlevél-, és hitelesítési kérelmeket teljesít. Mielőtt benyújtja kérelmét, kérjük, olvassa el figyelmesen vízumigényléssel kapcsolatos tálékoztatónkat!

1.    lépés: útlevelét, egy darab igazolványképet és a szükséges dokumentumokat nyújtsa be a 2. ablaknál!

2.    lépés: a vízum kiadása napján fizesse be a vízumdíjat ügyfélfogadási időben (hétfőtől csütörtökig 09:00-11:45 óráig). Ezt a 3. ablaknál teheti meg. Távozás előtt ellenőrizze vízumát, útlevelét és egyéb dokumentumait!

Suggest To A Friend
  Print